Dagblad Tubantia

enschcourIn Enschede is het ontstaan van de lokale krant verbonden met Matthias van der Loeff, de zoon van een Groningse dorpsdokter, die zich in 1869 als boekhandelaar in de snelst groeiende stad van Twente vestigt. In 1872 brengt hij het nieuwsblad Tubantia op de markt dat later zal uitgroeien tot de grootste krant van Twente. Het weekblad noemt hij Tubantia, en met de ondertitel Volkscourant voor Twente legt hij meteen zijn ambities op tafel. Het blad verschijnt de eerste jaren eenmaal per week, in 1879 tweemaal per week, in 1902 driemaal, en vanaf  1912 zesmaal, waarmee Tubantia het eerste dagblad in Twente wordt.
In de jaren dertig wordt de krant eigendom van de familie Houwert. Concurrentie op de lokale markt ondervindt Van der Loeff de eerste jaren alleen van de Enschedesche Courant uit 1855, een uitgave van de gebroeders Bernhard en Karel  Blijdenstein, maar hun uitgave gaat in 1903 ter ziele.
Tubantia, dat in de oorlog blijft verschijnen, krijgt na de bevrijding een verschijningsverbod opgelegd, maar mag in september 1946 weer uitkomen en slaat daarna zijn vleugels ook buiten Enschede uit. In Hengelo wordt in 1947 het Hengelosch Dagblad aangekocht dat vanaf dat moment uitkomt als een kopblad van Tubantia.
In 1975 wordt het Dagblad van het Oosten aangekocht, en in 1990 de Twentsche Courant. Het bedrijf komt in een stroomversnelling, als het enkele jaren later samen met de Zwolsche Courant en het Deventer Dagblad opgaat in de Oostelijke Dagblad Combinatie die later wordt overgenomen door Wegener NV, een in Apeldoorn gevestigde uitgeverij van regionale dagbladen.

<< terug